Омладинских бригада 25, 11070 Нови Београд тел:011/2600-667 тел/факс:011/3018-945 e-mail:tszmaj@mts.rs

СОЛИДАРНОСТ, КОЈА ЈЕ ТВОЈА ПРИЧА?Сарајево, 5–8. октобар 2015. године

Kick-Off MeetingSolidarity
– Whats your story?

Академија средњоевропских школа (ACES), коју су основали Интеркултурни центар Беч и Вчели дом из Братиславе, организовала је конференцију свих школа које ове године учествују у међународном пројекту под заједничким именом Solidarity, I care, I dare, I share. Под њиховим покровитељством, од 5. до 8. октобра у Сарајеву окупили су се чланови тимова 240 школа учесница, односно координатори 43 награђена пројекта, који ће бити реализовани током школске 2015/2016. у 15 европских земаља. Главни циљеви ових прекограничних пројеката, који подржавају интеркултуралност, као и размену едукативних садржаја, обједињени су ове године у појму солидарност, а обухватају ширење солидарности и хуманости међу људима, у најширем смислу, али не само као буквалне материјалне подршке или финансијске помоћи, већ се заснивају на подршци и инклузији маргинализованих и рањивих друштвених група.

Наш пројекат под називом „Фрактална солидарност“, представили су професорка српског језика и књижевности Татјана Тодоровић, координаторка, и наша ученица Милица Остојић, с партнерским тимовима – професорком енглеског језика Јулијом Фрас и учеником Жаном Страншаком из Технишког шолског центра, Марибор, Словенија, и професором филозофије Перишом Анђелићем и ученицом Дајаном Мотика Раонић из средње мешовите школе са Жабљака, ЈУ „17. септембар“,  Црна Гора.

На отварању скупа упознали смо се са члановима и управом саме организације, као и са учесницима из 15 европских држава. Кроз представу праћену видео-записом, упознали су се с лепотама и знаменитостима Сарајева, а потом у разговору с члановима свог тима изнели идеје о предстојећим корацима у остваривању пројекта. Кроз различите раадионице, учили смо нове едукативне обрасце, размењивали искуства, надметали се у цртању, плесу, вајању, али чак и у прављењу папирних авиона, где се наш тим показао као најкреативнији, направивши најинтересантнији и најлепши авион, чији је лет надмашио остале. Симболична награда био је чувени сарајевски рахатлокум, који смо у духу солидарности поделили са осталим учесницима.

Један од задатака био је и у одређеном временском року направити фотографију са старијом особом и дететом, мештанима Сарајева, и неком животињом, где се поново истакла креативност овог тима.
Разговарали смо о питањима, односно проблемима који су присутни у данашњем друштву, искушењима данашње избегличке кризе која се надвила над Европом, и покушали да направимо планове решавања тих крупних проблема кроз радионице које је надахнуто водила млада Емина Бужинкић, дипломирани политиколог из Хрватске, искусни пројект менаџер.
Ова конференција је одржана у врло луксузном хотелу „Холивуд“ на Илиџи, где смо свакодневно могли да уживамо у традиционалним јелима босанске кухиње. Организована је и забава за све учеснике, јер како сами организатори кажу Share, care and dont forget to party!” (Дели, брини, али не заборави да се забављаш).

Читав скуп будно је пратило око камере, али и талентована рука Алине Ролин, која је све ово преточила у прелепу илустровану причу.
Све је завршено кратким обиласком старог дела града – Башчаршије и знаменитих оријенталних грађевина.

Чланови наше школе вратили су се с новим искуствима и знањем не само о солидарности већ и о маркетингу, кампањама, спремни да то поделе са својим колегама у школи, као и партнерима у овом пројекту.

 

aceslogo_normal_rgb_hr_for_screen

 

Contact Form Powered By : XYZScripts.com